Οδηγίες για την εγκατάσταση του λεξικού

Για να εγκαταστήσετε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας το τόμο ΕΛΛΑΣ του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού "ΗΛΙΟΥ" ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Δημιουργήσετε ένα φάκελο με το όνομα "helios".
 2. Μέσα στον φάκελο αυτόν:
 3. Κατεβάστε και αποθηκεύσετε μέσα στον φάκελο scans με τον ίδιο τρόπο τα εξής 2 αρχεία:
 4. Τώρα πηγαίνετε στην ιστοσελίδα Εγκυκλοπαίδεια "Ήλιος"όπου θα βρήτε τις συνδέσεις για τα 11 ρχεία (Encyclopaedia_Helios.part01.rar - ...part11.rar) με τις σαρώσεις των σελίδων λεξικού. Κατεβάστε τα όλα σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασία ας (π.χ. tmp).
 5. Αποσυμπιέσετε τα 11 αρχεία χρησιμοποιόντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα (π.χ. το 7-Zip). Αυτά περιέχουν 1708 φωτογραφίες (jpg) των σελίδων του τόμου ΕΛΛΑΣ του λεξικού (scan_01.jpg - scan_1709.jpg) μέσα σε 52 φακέλους (λείπει το scan_43 που είναι λευκή σελίδα).
 6. Αντιγράψετε τα 1708 αρχεία από τους 52 φακέλους κατευθείαν μέσα στον φάκελο scans, που τώρα θα περιέχει τα 1708 jpg και τα 2 αρχεία από την παράγραφο 3. Τώρα η κατανομή των αρχείων στον υπολογιστή σας πρέπει να είναι έτσι:
 7. Αφού βεβαιωθείτε πως όλα τα αρχεία έχουν αντιγραφεί στον φάκελο scans μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία στο προσωρινό φάκελο tmp.
 8. Για να λειτουργήσει η σελίδα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το JavaScript.
 9. Για να ανοίξετε το λεξικό στον διαδικτυακό πλοηγό σας κάνετε κλικ το αρχείο Ηlios.html. Μπορείτε, αν θέλετε, να καταχωρήσετε σελιδοδείκτη για την ιστοσελίδα Ηlios.html, ώστε να έχετε στο μέλλον εύκολη πρόσβαση στο λεξικό.
 10. Μπορείτε να μετακινήσετε την κάθετη γραμμή που χωρίζει το παράθυρο του πλοηγού όπως σας εξηπηρετεί καλύτερα.
 11. Κάνοντας κλικ σε ένα κεφάλαιο στο αριστερό πλαίσιο ανοίγει πίνακας υποκεφαλαίων ή οι σελίδες που αντιστοιχούν.
 12. Αν χρησιμοποιείτε Firefox, όταν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο μιας σελίδας, η σελίδα κανονικά θα εμφανιστεί ολόκληρη στην οθόνη. Για να την δείτε σε φυσικό μέγεθος και να την διαβάσετε, πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα της.
 13. Δύο σαρώσεις που ανακάλυψα πως δεν ήταν στη κανονική σειρά τις έχω βάλει στη σωστή θέση (π.χ. το "scan_216" ανοίγει το scan_208.jpg). Αν κάποιος βρει κάποιο άλλο λάθος, παρακαλείται να μου το κάνει γνωστό στην ηλεκτρονική διεύθυνση emf202 [παπάκι] nyu.edu

Ο τόμος σε 48 pdf

Αρκετό καιρό αφού είχα φτιάξει αυτήν την ιστοσελίδα, η Ενορία Του Αγίου Παντελεήμονα Καπαρελιού στη Θήβα έβαλε όλα τα αρχεία jpg σe 48 αρχεία pdf, που μπορείτε, αν προτιμάτε, να καταβάσετε από την ιστοσελίδα τους.